Skräp

All nedskräpning är förbjuden. Nedskräpningen har många negativa konsekvenser för djur och natur och nedbrytningstiden är ofta lång.

Soptunnor
Om det finns soptunnor kan du slänga ditt skräp där. Om soptunnan är full är det bättre att du tar med soporna hem annars är risken stor att vinden, fåglar eller andra djur sprider skräpet. Av samma anledning ska locket på soptunnan alltid vara på.

Om nöden kallar
Gör en grop om du måste uträtta dina behov. Toalettpapper ska grävas ner eller eldas upp (om det inte är eldningsförbud), så att det inte blåser omkring i naturen.

Konsekvenser av skräp i naturen
Stora mängder plast flyter runt i våra hav. Sjöfåglar och marina däggdjur trasslar in sig i fiskelinor och plast eller tror att det är mat. När djur äter plast kan de hindras i sin tillväxt, förgiftas och i värsta fall dö.  Djur på land kan också skadas av skräp. Bland annat får kor i sig aluminiumsplitter genom fodret. Det hamnar där när metallburkar strimlas sönder vid skörden. Glassplitter och andra vassa föremål ställer också till stor skada.

 Tänk på det här:

  • Släng ditt skräp i soptunna eller ta med det hem.
  • Se till att ditt skräp inte riskerar att flyga omkring eller att djur kan sprida det.
  • Gräv en grop om du måste uträtta dina behov. Toalettpapper ska grävas ner eller eldas upp.

Fokusområden

Hänsyn

Ta hänsyn till djur och andra människor som vistas i naturen, var varsam om naturen.

Läs mer >

Skyddade områden

I nationalparker och naturreservat finns särskilda bestämmelser, ta reda på vad som gäller!

Läs mer >

Skräp

All nedskräpning är förbjuden. Finns soptunnor kan du slänga ditt skräp där, men är den full är det bättre att du tar med soporna hem.

Läs mer >

Eldning

Elda där det inte finns någon risk att den sprider sig eller skadar naturen. Elda aldrig på klippor – berget kan spricka av värme.

Läs mer >

Cykel och fordon

Tänk på att du måste tillfråga markägaren om ni är många som vill cykla i naturen. Det är inte tillåtet att köra motorfordon i terräng.

Läs mer >

Bad och båt

Du får bada, förtöja din båt tillfälligt och gå iland nästan överallt. Du får paddla kajak/kanot och färdas med båt men det kan finnas särskilda förbud.

Läs mer >

Camping

Det får tälta så länge du inte stör markägaren eller skadar naturen. I nationalparker och naturreservat gäller särskilda regler. På en rastplats kan du i regel stanna i högst 24 timmar.

Läs mer >

Jakt och fiske

På de flesta platser gäller särskilda regler för jakt och fiske. Det kan finnas begränsningar för hur små fiskar du får ta upp. Håll koll på drag, linor och skräp under fisketuren.

Läs mer >

Hunden

Hunden får följa med i naturen, men under tiden 1 mars – 20 augusti måste du ha strikt kontroll över din hund, det bästa är att hålla den kopplad.

Läs mer >

Växter, svamp och bär

Blommor, bär och svampar går bra att plocka, men håll koll på vilka arter som är fridlysta i regionen.

Läs mer >

Ridning

Du får rida i naturen men hästens tyngd ökar risken för skada på skog, mark eller väg. Du behöver visa extra stor hänsyn när du rider på annans mark.

Läs mer >

Boskap och grindar

Du får passera genom en grind eller över ett stängsel för att nå mark där allemansrätten gäller. Kom ihåg att stänga grinden efter dig.

Läs mer >